Depressieve gevoelens


Therapie bij depressieve gevoelens

Ben je in de regio Nieuw-Vennep op zoek naar een therapeut of psycholoog voor hulp bij depressieve gevoelens?

Er zijn veel meningen over depressiviteit en wat de oorzaken van depressiviteit kan zijn. Wellicht spreekt wat ik er over te zeggen heb je aan.

Een van de mensen die mij inspireert wijst op het Engelse woord ‘depressed’. Dat klinkt net zoiets als ‘deep rest’, letterlijk vertaald betekend dat diepe rust. Precies datgene waarnaar mensen met depressieve gevoelens verlangen.

Als je anders naar het Engelse ‘depressed’ kijkt, dan kun je het ook vertalen als ‘naar beneden gedrukt zijn’. Dat is ook iets wat vaak wordt ervaren: in figuurlijke zin kun je het zien als een bal die je al die tijd onder water probeert te houden. Op de lange termijn kan dat je uitputten.

Wat hou jij al die tijd onder water? Het heeft je al jaren moeite gekost om het onder water te houden. Terwijl wat je misschien wel het allerliefste wilt is die diepe rust. Dat kan alleen als jij datgene wat je zo onder de oppervlakte houdt onder ogen komt. Gun jezelf deze stap. Het zal je bevrijden van alle onrust die je zo uitgeput heeft.

Depressie

Wat moet jij onder ogen komen?

Praktijkvoorbeeld: Een cliënt was volledig in de put en kon alleen maar vertellen over hoezeer zijn leven mislukt was. Zo vertelde hij steeds meer over hoe hij in deze gemoedstoestand terecht gekomen was. Hij wilde vooral rust vinden, zo gaf hij aan.

Toen hij dit allemaal verteld had, vroeg ik hem wat hij nu voelde. “Rust…” gaf hij aan. Ik gaf aan dat die rust al die tijd eigenlijk al zo dichtbij was. Op dit punt realiseerde hij zich dat het inderdaad voor hem haalbaar was. Dit was het begin van zijn proces waarin hij steeds meer zelfvertrouwen en zelfwaardering kreeg. De belangrijkste switch had hij echter al in de eerste sessie gemaakt.

Je kunt je zo afvragen: Wat hou jij al die tijd al onder water? Is het nu tijd om dit aan het licht te brengen?

Wellicht helpt het je te realiseren dat als je al die tijd de kracht hebt om het weg te duwen je ook de kracht moet kunnen hebben om het onder ogen te komen. Het vereist moed, dat geef ik toe, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik kan je erin begeleiden om datgene waar je zo naar verlangt meer en meer te kunnen ervaren.

Signalen van depressiviteit

Signalen die met depressiviteit te maken hebben zijn onder meer:

✓ aanhoudende somberheid
✓ geen plezier meer beleven in de dingen die je doet
✓ geen zin meer om te eten of juist heel veel eten

✓ slecht slapen
✓ aanhoudende futloosheid
✓ schuldgevoelens, gevoel van hulpeloosheid

We helpen je graag op weg om deze signalen aan te pakken, zodat je stap voor stap meer van het leven kunt gaan genieten.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met een van ons op.

Je bent welkom bij een van ons.

Neem contact op


Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top